Aquest web utilitza galetes ("cookies") pròpies i de tercers per millorar l'experiència de l'usuari. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   Ok
f

FCPP Federació Catalana de Pitch and Putt

El Pitch & Putt és un esport

Ets a:  IniciNotíciesFulls Informatius FCPPNotícia id 7495
27.12.2007

Fulls Informatius FCPPEl Pitch & Putt és un esport

Full Informatiu nº 9/2007. El Pitch & Putt és un esport
FCPP

FCPP                       Full Informatiu 9/2007

 

El Pitch & Putt és un esport

 

 

La informació que s’ha publicat en el darrer número de la revista de la Real Federación Española de Golf –RFEG- (desembre 07 – gener 08) ha provocat un seguit de confusions que voldríem ajudar a clarificar com a Federació Catalana de Pitch & Putt –FCPP-, reconeguda oficialment i membre de ple dret de les federacions internacionals EPPA i FIPPA que fins ara han definit i regulat a nivell europeu i mundial el nostre esport.

 

1.- El “Consejo Superior de Deportes” –CSD- ha acceptat la petició de la RFEG de considerar el P&P com una “especialidad del golf”. Aquesta declaració suposa que el CSD reconeix que la RFEG podrà organitzar competicions de P&P a nivell estatal, lògicament,  en funció que les federacions autonòmiques de golf també tinguin reconegut el P&P com una especialitat de golf en els seus estatuts. Aquesta possibilitat, però, no es donarà a Catalunya. Les nostres autoritats esportives, d’acord amb la competència exclusiva en matèria d’esports, han reconegut el P&P com un esport específic i la FCPP té reconeguda plena capacitat per a la promoció, gestió i coordinació del P&P a Catalunya. Cap altra entitat esportiva, ni catalana ni espanyola, que no sigui la nostra FCPP, pot promocionar el P&P a Catalunya. En resum, a partir del reconeixement del CSD, la RFEG podrà donar impuls a competicions estatals –no autonòmiques- d’un tipus de “golf curt”, que anomenen P&P i que estaran al costat de les que organitzin la mateixa FCPP, o les associacions de tipus empresarial com són l’ACPP a nivell català i l’AGEPP, a nivell estatal.

 

2.- El problema que planteja la nova situació fora de Catalunya no és la diversitat o possible “competència” entre organitzacions –esportivament, sempre hem cregut en la “competitivitat” com un factor positiu de desenvolupament-. El problema és que la “especialidad de golf” que la RFEG anomena P&P no té handicap propi, no està homologada, ni aprovada  per cap federació internacional i no segueix els principis que regula el P&P a molts països del món. La diversitat de pràctiques no normalitzades, la manca de reglamentació homologada i el sol fet de no considerar el P&P com un esport específic només porten a confusió, de la qual es derivaran perjudicis tant per al mateix golf, tradicionalment i esportivament diferent, com per al P&P.

 

3.- En l’article, la RFEG sosté que cada esport pot tenir diferents modalitats que són controlades pels organismes de l’esport “principal”. Així menciona els casos del judo, el futbol, el rem i la gimnàstica. La realitat és però molt diferent i és fruit del procés de desenvolupament històric de cada esport. Esports com el pàdel, l’esquaix, el ràcquetbol, el softràcquet  o el frontó podrien estar en una mateixa federació, la de tennis, però el desenvolupament de cada una d’aquestes modalitats ha donat lloc a esports diferents, amb diferents federacions internacionals que els regulen. El mateix podríem dir del hoquei, que es practica sobre gespa, però en els països freds es practica majoritàriament sobre gel i als països llatins es practica sobre rodes. Cada pràctica correspon a un esport diferent, amb diferents federacions internacionals i amb diferents competicions.  I així, fins ara s’ha practicat, regulat i organitzat el P&P,

 

 

4.- El P&P va néixer i es desenvolupar a Irlanda pels anys 40, sempre com esport diferent del golf i així va arribar també a Catalunya i a altres països del món, que conjuntament varen constituir la EPPA i després la FIPPA, sempre respectant la tradicional i pacífica separació entre golf i P&P. Totes aquestes entitats, així com la EGA o la IGF que regulen el golf a nivell internacional, són  privades i es regulen lliurement pels seus propis estatuts, tal com també ho són les federacions espanyoles o les mateixes federacions catalanes. Així és normal que la EGA o la IGF no siguin membres de la EPPA, de la FIPPA ni al revés, doncs tenen tradicionalment objectes diferents:  les unes el golf, les altres el P&P. Lamentablement la decisió de la RFEG ha vingut a confondre aquest ordre internacional existent. Es clar que darrera d’aquest procés hi ha el interès de la RFEG d’absorbir un esport que sempre ha menystingut però que actualment està tenint –especialment  a Catalunya- un èxit social, econòmic i esportiu indubtable.

 

5.-  La FCPP seguirà defensant que el P&P és un esport específic, diferent del golf, no sols  per les seves característiques tècniques i el reglament, sinó també per les seves qualitats en l’àmbit social, econòmic, ambiental i esportiu, qualitats que el fan un nou  esport adaptat a les condicions d’una societat moderna.  Així ho té reconegut el Consell Català de l’Esport i és així com s’ha d’entendre l’èxit del seu creixement a Catalunya, a Europa i a nivell mundial.

D’altra banda seguirem defensant el principi de no barrejar l’esport amb la política, la legitimitat de qualsevol persona a fer esport i a constituir les organitzacions que calgui - catalanes, espanyoles o internacionals- per a regular ordenadament i amb consens la pràctica del P&P.

Tot i que la situació és del tot clara des del punt de vista legal, pensem que aquest és un moment en que hem d’assegurar d’anar tots junts –esportistes, clubs i directius- per tal de defensar i promoure el nostre esport, el nostre creixement, la nostra qualitat tècnica i la nostra capacitat d’estar ben amunt en el rànquing del P&P internacional.

 

La Junta Directiva es posa a disposició dels que puguin estar interessats a comentar o conèixer més a fons els aspectes mencionats en aquesta nota.

 

Nota: Més informació sobre aquest tema es troba publicada al Full Informatiu de la FCPP nº3 del 2006. Pot ser consultada a l’adreça web:

 

http://www.pitchandputtcat.com/page.aspx?page=58&noticia=5371

 

La Junta Directiva de la FCPP

Desembre 2007

 

MAPA WEB

       
 
FCPP ACPP
Diputació 274, pral. A
08009 Barcelona
Tel. 93 342 42 49 - Fax 93 412 16 79
info@pitch.cat - www.pitch.cat
Avís Legal
Política de Privacitat
Política de Cookies
La FCPP té el suport de la:
 
Generalitat de Catalunya EsportCat
La FCPP forma part de la:
UFEC FIPPA EPPA
EEC